ANALIZE MICROBIOLOGICE

Produse alimentare de origine animala si non-animala

In domeniul alimentar, cuantificarea caracteristicilor de calitate ale alimentelor este obligatorie in vederea aplicarii unui program de control a calitatii / analize microbiologice. Rezultatele unei evaluari senzoriale trebuie intotdeauna corelate cu datele furnizate de catre laboratoare si obtinute in urma testelor de natura microbiologica, fizico-chimica, chimica, etc.

De asemenea, este cunoscut faptul ca o componenta prioritara a politicii generale a Uniunii Europene este protectia consumatorului, obiectivul principal al tuturor reglementarilor referitoare la produsele alimentare fiind acela de a-l proteja pe consumator atat de eventualele efecte nocive, cat si de eventualele falsuri care s-ar putea produce.

Tinerea sub control a tuturor acestor cerinte impuse operatorilor din sectorul alimentar se realizeaza si prin efectuarea analizelor de laborator astfel ca prin intermediul acestora se poate verifica daca un produs alimentar respecta criteriile microbiologice pentru anumite microorganisme, criteriile fizico-chimice, criteriile chimice, etc. prevazute de legislatia in vigoare.

De asemenea, importanta efectuarii analizelor de laborator rezulta si din faptul ca aceste criterii microbiologice si de igiena prevazute de legislatia in vigoare nu fac altceva decat sa vina in sprijinul operatorului din sectorul alimentar in vederea verificarii functionarii cat mai corecte a procedurilor de calitate ale acestuia privind analiza riscurilor, a punctelor critice de control si a gradului de igiena.

O importanta problema pentru sanatatea publica o reprezinta toxiinfectiile alimentare(TIA), care sunt boli ce se instaleaza ca urmare a consumului de apa si/sau alimente contaminate cu diferite microorganisme, a caror patogenitate si mai ales strategii de supravietuire in alimente sunt cu adevarat ingrijoratoare.

La nivel international, Enterobacteriaceaele si, in mod particular, genul Salmonella, ocupa un loc prioritar ca numar de focare si numar de cazuri. Ocuparea acestui loc fruntas poate fi explicata prin raspandirea lor ubicuitara si a capacitatii de multiplicare rapida in conditii ambientale, de temperatura, umiditate, precum si a supravietuirii lor sub actiunea unor detergenti ce sunt utilizati in industria alimentara, motiv pentru care se recomanda acordarea unei atentii deosebit de importante duratei si conditiilor de pastrare a alimentelor, aspect valabil inclusiv in cazul produselor cu standard igienic inalt de procesare, dar care ulterior sunt manipulate si depozitate incorect, acestea influentand multiplicarea bacteriana.

Escherichi coli este responsabila de declansarea unor epidemii la nivel global, avand ca sursa de infectie apa si alimentele contaminate cu diferite tulpini ale acestei specii. Frecvent implicate in focarele de toxiinfectii alimentare produse de E. coli au fost carnea de vita si preparatele din carne de vita, precum si sucul de fructe nepasteurizat, salata, laptele si produsele din lapte.

Toate aceste aspecte care la prima vedere poate par banale pentru unii pot contribui foarte usor la instalarea TIA, asa cum este de exemplu si obiceiul de a transa pe aceleasi suprafete si cu aceleasi ustensile insuficient igienizate atat produse crude de origine animala cat si preparate finite, gata de consum.

De asemenea, si apa poate vehicula o multitudine de agenti microbieni care apartin unor clase variate de microorganism ce pot genera epidemii de natura hidrica, motiv pentru care conditia de potabilitate a apei implica aprecieri organoleptice, determinari microbiologice si fizico-chimice care sa ateste salubritatea acesteia.

Tinand cont de toate aspectele mentionate mai sus va aducem la cunostinta faptul ca serviciile si analize produse alimentare oferite de S.C. Laboratoarele APIS S.R.L. sunt realizate de o echipă de specialiști în domeniul siguranței alimentelor, formată din medici veterinari si ingineri chimiști – industrie alimentară. Performanțele profesionale ale specialiștilor noștri sunt rezultatul unui program continuu de pregătire care se reflectă în promtitudinea și calitatea analizelor efectuate, astfel încât partenerii noștri să beneficieze de servicii de cea mai înaltă calitate și  buletine de analiză la termenele  stabilite.

Teste de sanitatie

Conditiile de igiena in care sunt produse, prelucrate, depozitate, pastrate, transportate si comercializate produsele alimentare influenteaza in mare masura salubritatea produselor alimentare, motiv pentru care se impune supravegherea si controlul respectarii normelor de igiena prin teste de salubritate.

Legislatia in vigoare impune controlul microbiologic al mai multor obiective din cadrul tuturor unitatilor alimentare care produc, prelucreaza, servesc, depoziteaza, transporta si desfac alimente, respectiv:

  • ambalaje din sticla, carton, material plastic, metal etc., care vin in contact direct cu alimentul;
  • conducte de la instalatia de pasteurizare, suprafete de lucru de pe fluxul tehnologic, care vin in contact direct cu alimentul;
  • mese din blocurile alimentare;
  • bazine, tancuri, aparate;
  • echipament de protectie;
  • tacamuri;
  • farfurii;
  • cani, cesti, pahare etc.;
  • hartie si folie de plastic folosite in vanzare;
  • maini;
  • aerul din incaperile de productie etc.

Model

Cerere de Analiza

Descarca cererea de analiza si anexele necesare, accesand linkul din dreapta.

LABORATOARELE APIS

Analize Microbiologice

Serviciile oferite de S.C. Laboratoarele APIS S.R.L. sunt realizate de o echipă de specialiști în domeniul siguranței alimentelor, formată din medici veterinari si ingineri chimiști – industrie alimentară.

Va invitam sa folositi formularul de alaturi pentru a solicita o oferta pentru analize produse alimentare sau serviciile dorite.

Unul dintre reprezentantii nostri va raspunde solicitarii dvs. in cel mai scurt timp!

CERE OFERTA